Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του 

 

photo 1423483641154 5411ec9c0ddfΤο σταφύλι κατείχε σπουδαία θέση στη ζωή της αρχαίας Ελλάδας.  Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από ανόργανα στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθράκων που περιέχει. Οι πολυφαινόλες που περιέχει εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας καρδιοπροστατευτική δράση.  Μελέτες έχουν δείξει ότι ουσίες που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού μπορούν να μειώνουν τη χοληστερόλη. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου.