Οι καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (link) είναι ένα καλό εργαλείο αξιολόγησης του βάρους των παιδιών. Παιδιά που βρίσκονται κάτω από την 5η καμπύλη θεωρούνται ελλειποβαρή, παιδιά που βρίσκονται μεταξύ 5ης και 85ης καμπύλης θεωρούνται φυσιολογικού βάρους και παιδιά που βρίσκονται άνω της 8ης καμπύλης θεωρούνται υπέρβαρα.

Η απάντηση είναι όχι, τα παιδιά βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης και οι ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. Αυτό που θα οδηγήσει σε σωστή ρύθμιση του βάρους τους είναι η διατροφική εκπαίδευση και εισαγωγή υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής, αλλά όχι στερητικά προγράμματα διατροφής που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία ανάπτυξής τους.

Παιδιά που ακολουθούν ένα ισορροπημένο μοτίβο διατροφής δεν κρίνεται απαραίτητο να λάβουν συμπληρώματα διατροφής εκτός αν ελλοχεύει κάποια παθολογική κατάσταση που απαιτεί το αντίθετο.

Η πίεση λειτουργεί ανασταλτικά στην ψυχολογία ενός κακόφαγου παιδιού. Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε σε χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον, χωρίς να συνδέουν το φαγητό με το στρες. Χρησιμοποιήστε άλλες τακτικές όπως ευφάνταστα πιάτα, συνδυασμός γεύσεων, συχνή έκθεση σε τρόφιμα, μικρά και συχνά γευματάκια, αποτελέστε εσείς ή άτομα του περιβάλλοντος παραδείγματα προς μίμηση.

Θρεπτικά σνακ όπως φρούτα, γιαούρτι, ένα κουλούρι ολικής άλεσης, ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης,τυρί και λαχανικά φτιαγμένο από το σπίτι κτλ.

Βοηθήστε το παιδί να απαλλάξει την έννοια της φυσικής δραστηριότητας από αρνητικά συναισθήματα. Άσκηση μπορεί να είναι το σκοινάκι, το κυνηγητό, το ποδήλατο και όχι μόνο το τρέξιμο ή οι κοιλιακοί. Επιλέξτε μορφές άσκησης που είναι αρεστές στο παιδί όπως μια βόλτα στο πάρκο, κολύμβηση, μη ανταγωνιστικά παιχνίδια, περπάτημα ή ποδήλατο αντί για μετακίνηση με το αυτοκίνητο και αποτελέστε εσείς το πρότυπο προς μίμηση.

Οι τροφικές αλλεργίες παρατηρούνται στα παιδιά σε ένα ποσοστό 8% και συνήθως οφείλονται στο γάλα, το αυγό, τη σόγια και τα φιστίκια.

Ορισμένες υγιεινές επιλογές πρωινού για ένα παιδί είναι:

  •  1 φλιτζάνι γάλα %) και ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη
  •  1 τοστ με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί, 1 φέτα γαλοπούλα και λαχανικά (π.χ τομάτα, μαρούλι, αγγούρι κλπ)
  • 1 γιαούρτι  και 1 φρούτο κομμένο σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι γάλα και 1 κομμάτι σπιτικό κέικ
  • 1 βρασμένο αυγό, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και οποιοδήποτε λαχανικό

Το νερό είναι υψίστης σημασίας για όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού ενός παιδιού. Σύμφωνα με τους πρόσφατους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, η επαρκής πρόσληψη νερού για παιδιά 1-3 ετών είναι 3-4 ποτήρια/ημέρα, 4-5 ποτήρια/ημέρα για παιδιά 4-8 ετών, 6-8 ποτήρια/ημέρα για παιδιά 9-13 ετών, και 8-10 ποτήρια/ημέρα για παιδιά 14-18 ετών. Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν το νερό που μπορεί να προσληφθεί από όλα τα τρόφιμα αλλά και τα ποτά που μπορεί να καταναλώσει ένα παιδί.

Οι διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στην επίτευξη κορεσμού ενώ παράλληλα βοηθούν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προλαμβάνοντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας σε ένα παιδί. Προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη τους από ένα παιδί προτιμήστε τρόφιμα όπως: ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, φασόλια, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα. 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) αποτελούν βασική πηγή ασβεστίου για ένα παιδί, παρέχοντας του παράλληλα πρωτεΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Α και D. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως από ένα παιδί 1-3 ετών, 2-3 μερίδων από ένα παιδί 4-8 ετών καθώς και 3-4 μερίδων για παιδιά 9-18 ετών. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται πως 1 μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων ισοδυναμεί με 1 ποτήρι γάλα (250 ml), 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμμάρια), 1 φέτα τυρί για τοστ (30 γραμμάρια) και 1 κομμάτι σκληρό τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου (30 γραμμάρια). 

Ο σίδηρος αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο το οποίο διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, στη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, την παραγωγή ορμονών αλλά και τη συνολική λειτουργία του μεταβολισμού. Για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες σιδήρου προτιμήστε τρόφιμα όπως συκώτι, μοσχάρι, χταπόδι, σαρδέλα, φασόλια, φακές, σπανάκι αλλά και προϊόντα βρώμης.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος, μαζί με το φαγητό, το νερό αλλά και το οξυγόνο προκειμένου να επιβιώσουμε. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Εθνικό Ίδρυμα για τον Ύπνο, οι προτεινόμενες ώρες ύπνου ξεκινούν από 14-17 ώρες/ημέρα για τα βρέφη 0-3 μηνών και σταδιακά μειώνονται σε 10-13 και 9-11 ώρες ημερησίως για τα παιδιά προσχολικής (3-5 ετών) και σχολικής (6-13) ηλικίας αντίστοιχα. Τέλος, 8-10 ώρες ύπνου ημερησίως φαίνεται πως είναι επαρκείς για τους εφήβους (14-17 ετών). 

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού κατά την παιδική ηλικία έχει συσχετιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και παχυσαρκίας καθώς και με κίνδυνο για τη εμφάνιση οστεοπόρωσης ή ακόμη και άσθματος. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα παιδιά να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι και τα προϊόντα που το περιέχουν. 

Οι καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (link) είναι ένα καλό εργαλείο αξιολόγησης του βάρους των παιδιών. Παιδιά που βρίσκονται κάτω από την 5η καμπύλη θεωρούνται ελλειποβαρή, παιδιά που βρίσκονται μεταξύ 5ης και 85ης καμπύλης θεωρούνται φυσιολογικού βάρους και παιδιά που βρίσκονται άνω της 8ης καμπύλης θεωρούνται υπέρβαρα.

Η απάντηση είναι όχι, τα παιδιά βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης και οι ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. Αυτό που θα οδηγήσει σε σωστή ρύθμιση του βάρους τους είναι η διατροφική εκπαίδευση και εισαγωγή υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής, αλλά όχι στερητικά προγράμματα διατροφής που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία ανάπτυξής τους.

Παιδιά που ακολουθούν ένα ισορροπημένο μοτίβο διατροφής δεν κρίνεται απαραίτητο να λάβουν συμπληρώματα διατροφής εκτός αν ελλοχεύει κάποια παθολογική κατάσταση που απαιτεί το αντίθετο.

Η πίεση λειτουργεί ανασταλτικά στην ψυχολογία ενός κακόφαγου παιδιού. Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε σε χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον, χωρίς να συνδέουν το φαγητό με το στρες. Χρησιμοποιήστε άλλες τακτικές όπως ευφάνταστα πιάτα, συνδυασμός γεύσεων, συχνή έκθεση σε τρόφιμα, μικρά και συχνά γευματάκια, αποτελέστε εσείς ή άτομα του περιβάλλοντος παραδείγματα προς μίμηση.

Θρεπτικά σνακ όπως φρούτα, γιαούρτι, ένα κουλούρι ολικής άλεσης, ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης,τυρί και λαχανικά φτιαγμένο από το σπίτι κτλ.

Βοηθήστε το παιδί να απαλλάξει την έννοια της φυσικής δραστηριότητας από αρνητικά συναισθήματα. Άσκηση μπορεί να είναι το σκοινάκι, το κυνηγητό, το ποδήλατο και όχι μόνο το τρέξιμο ή οι κοιλιακοί. Επιλέξτε μορφές άσκησης που είναι αρεστές στο παιδί όπως μια βόλτα στο πάρκο, κολύμβηση, μη ανταγωνιστικά παιχνίδια, περπάτημα ή ποδήλατο αντί για μετακίνηση με το αυτοκίνητο και αποτελέστε εσείς το πρότυπο προς μίμηση.

Οι τροφικές αλλεργίες παρατηρούνται στα παιδιά σε ένα ποσοστό 8% και συνήθως οφείλονται στο γάλα, το αυγό, τη σόγια και τα φιστίκια.

Ορισμένες υγιεινές επιλογές πρωινού για ένα παιδί είναι:

  •  1 φλιτζάνι γάλα %) και ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη
  •  1 τοστ με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί, 1 φέτα γαλοπούλα και λαχανικά (π.χ τομάτα, μαρούλι, αγγούρι κλπ)
  • 1 γιαούρτι  και 1 φρούτο κομμένο σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι γάλα και 1 κομμάτι σπιτικό κέικ
  • 1 βρασμένο αυγό, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και οποιοδήποτε λαχανικό

Το νερό είναι υψίστης σημασίας για όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού ενός παιδιού. Σύμφωνα με τους πρόσφατους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, η επαρκής πρόσληψη νερού για παιδιά 1-3 ετών είναι 3-4 ποτήρια/ημέρα, 4-5 ποτήρια/ημέρα για παιδιά 4-8 ετών, 6-8 ποτήρια/ημέρα για παιδιά 9-13 ετών, και 8-10 ποτήρια/ημέρα για παιδιά 14-18 ετών. Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν το νερό που μπορεί να προσληφθεί από όλα τα τρόφιμα αλλά και τα ποτά που μπορεί να καταναλώσει ένα παιδί.

Οι διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στην επίτευξη κορεσμού ενώ παράλληλα βοηθούν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προλαμβάνοντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας σε ένα παιδί. Προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη τους από ένα παιδί προτιμήστε τρόφιμα όπως: ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, φασόλια, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα. 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) αποτελούν βασική πηγή ασβεστίου για ένα παιδί, παρέχοντας του παράλληλα πρωτεΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Α και D. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως από ένα παιδί 1-3 ετών, 2-3 μερίδων από ένα παιδί 4-8 ετών καθώς και 3-4 μερίδων για παιδιά 9-18 ετών. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται πως 1 μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων ισοδυναμεί με 1 ποτήρι γάλα (250 ml), 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμμάρια), 1 φέτα τυρί για τοστ (30 γραμμάρια) και 1 κομμάτι σκληρό τυρί μεγέθους σπιρτόκουτου (30 γραμμάρια). 

Ο σίδηρος αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο το οποίο διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, στη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, την παραγωγή ορμονών αλλά και τη συνολική λειτουργία του μεταβολισμού. Για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες σιδήρου προτιμήστε τρόφιμα όπως συκώτι, μοσχάρι, χταπόδι, σαρδέλα, φασόλια, φακές, σπανάκι αλλά και προϊόντα βρώμης.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος, μαζί με το φαγητό, το νερό αλλά και το οξυγόνο προκειμένου να επιβιώσουμε. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Εθνικό Ίδρυμα για τον Ύπνο, οι προτεινόμενες ώρες ύπνου ξεκινούν από 14-17 ώρες/ημέρα για τα βρέφη 0-3 μηνών και σταδιακά μειώνονται σε 10-13 και 9-11 ώρες ημερησίως για τα παιδιά προσχολικής (3-5 ετών) και σχολικής (6-13) ηλικίας αντίστοιχα. Τέλος, 8-10 ώρες ύπνου ημερησίως φαίνεται πως είναι επαρκείς για τους εφήβους (14-17 ετών). 

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού κατά την παιδική ηλικία έχει συσχετιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και παχυσαρκίας καθώς και με κίνδυνο για τη εμφάνιση οστεοπόρωσης ή ακόμη και άσθματος. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα παιδιά να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι και τα προϊόντα που το περιέχουν.