ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ

Το σχολικό περιβάλλον αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του συνολικού κοινωνικού περιβάλλοντος ενός παιδιού, συμβάλλοντας εκτός όλων των άλλων και στη διαμόρφωση της διατροφικής του συμπεριφοράς, εάν λάβουμε υπόψη πως ορισμένα από τα γεύματα της ημέρας καταναλώνονται εκεί. Ιδιαίτερα το σχολικό κυλικείο, φαίνεται πως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σχολικού περιβάλλοντος, αποτελώντας παράλληλα την ιδανική «τοποθεσία» προκειμένου να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της διατροφής των μαθητών.

Οι προτιμήσεις ενός ατόμου αναφορικά με το φαγητό αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία κυρίως μέσω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης στα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό, το φαγητό που παρέχεται στο σχολείο μέσω του σχολικού κυλικείου φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών ενός παιδιού, και μακροπρόθεσμα ενός ενήλικα.

Με βάση τα παραπάνω, πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής η οποία έχει ως στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας του ευαίσθητου μαθητικού πληθυσμού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος που συμβάλλει στις ορθές διατροφικές επιλογές των μαθητών, εξέδωσε την Υγειονομική Διάταξη (Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025/27.08.2013) σχετικά με τον καθορισμό των προϊόντων που πρέπει να διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, από τα σχολικά κυλικεία πρέπει να διατίθενται:

Επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα στα σχολικά κυλικεία-καντίνες

1. ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  •  Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή (π.χ., μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ.) καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
  • Αποξηραμένα φρούτα (π.χ., βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ.) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
  • Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντίνων. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης από ανακυκλώσιμο υλικό. 
  • Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντίνων από φρέσκα καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
  • Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντίνων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.
  • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως 250 ml.

2. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

  • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500 ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% -1,8% λιπαρά).
  • Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max 1,8%) σε συσκευασία έως 250 ml.
  • Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια. 
  • Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκους γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
  • Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

3. ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Κουλούρι σησαµένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατοµική συσκευασία έως 50γρ.
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατοµική συσκευασία έως 50γρ.
  • Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατοµική συσκευασία έως 50γρ.

Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσµατα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  • Κορεσµένα λιπαρά έως 3%
  • Τράνς λιπαρά έως 0,1% 
  • Νάτριο έως 0,5%

4. ∆ΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Μουστοκούλουρα σε ατοµική µερίδα έως 60γρ.
  • Σταφιδόψωµο σε ατοµική µερίδα έως 60γρ.
  • Μπάρα δηµητριακών ολικής άλεσης σε ατοµική µερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
    • Κορεσµένα λιπαρά έως 3% 
    • Τράνς λιπαρά έως 0,1% 
    • Νάτριο έως 0,5%
  • Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατοµικές µερίδες των 120 γρ. και µε συγκεκριµένες προδιαγραφές:

        Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύµη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. ∆εν επιτρέπεται η χρήση ζύµης σφολιάτας.

Β) Το τυρί που θα χρησιµοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγµένων τυριών.

  • Πίτσα µε τις παρακάτω προδιαγραφές:

Για τη βάση τα επιτρεπόµενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και µμυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταµινικό µονο-νάτριο. Για τη γέµιση τα επιτρεπόµενα προϊόντα είναι τυρί, τοµάτα, πιπεριές, µανιτάρια, κρεµµύδι, καλαµπόκι. ∆εν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

4. ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

  • Τα σάντουιτς/τοστ µπορούν να παρασκευάζονται µε συνδυασµούς των τροφίµων των επόµενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιηµένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθηµερόν.
  • Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωµιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωµάκι ατοµικό, ψωµί για τοστ, µπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαµένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωµί ολικής άλεσης. ∆εν επιτρέπεται το µπριος, το κρουασάν η το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
  • ∆εν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα µε τις παρακάτω προδιαγραφές:

Α) Κορεσµένα λιπαρά έως 1%

Β) Νάτριο έως 1%

  • Λαχανικά όλων των ειδών.
  • Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
  • Αβγό καλά βρασµένο.
  • Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται µόνο η προσθήκη ελαιολάδου
  • Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς µε συνδυασµό των προαναφεροµένων ψωµιών και ως γέµιση 1 κουταλιά της σούπας µέλι ή µέλι µε ταχίνι.

5. ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

  • Κρέµα και ρυζόγαλο σε ατοµικές µερίδες των 150γρ. (µε περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4% ).
  • Χαλβάς σε ατοµική µερίδα έως 50 γρ.
  • Παστέλι σε ατοµική µερίδα έως 50γρ.
  • Μέλι σε ατοµική µερίδα.
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατοµική µερίδα έως 30γρ.
  • ∆εν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραµελών.

6. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

  • Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατοµική συσκευασία έως 50γρ. ∆εν επιτρέπονται οι τηγανισµένοι ξηροί καρποί.

7. ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

  • Εµφιαλωµένο νερό.
  • Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήµατα: χαµοµήλι, φασκόµηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
  • Καφές µόνο για το προσωπικό.
  • ∆εν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

8. Επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισµούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, µε την προϋπόθεση ότι αυτά εµπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
9. ∆εν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίµων ή συµπληρωµάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς.

10. ∆εν επιτρέπεται η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαµβάνονται στην παρούσα Υγειονοµική ∆ιάταξη.