Συχνοί μύθοι γύρω από αυτήν.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη ή αλλιώς σακχαρόζη, αποτελεί τον πιο δημοφιλή και διαδεδομένο δισακχαρίτη. Αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης και αποδίδει κατά προσέγγιση 387 kcalστα 100 γραμμάρια ή πιο απλά, περί τις 16-19 kcalστο κουταλάκι του γλυκού.

Συχνοί μύθοι γύρω από αυτήν:

 

1.Η Ζάχαρη ευθύνεται για την παχυσαρκία.

Ο άνθρωπος γεννιέται με μια έμφυτη προτίμηση στη γλυκιά γεύση. Ως εκ τούτου η ζάχαρη και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτήν είναι τρόφιμα εύληπτα και ευρέως αποδεκτά από όλες τις ηλικίες. Η κατανάλωση τους δεν είναι απαγορευτική, σε κάποιον με πρόβλημα βάρους υπό την προφανή προϋπόθεση ότι γίνεται σωστός έλεγχος της ποσότητας. Θα ήταν παράλογο να κατηγορήσει κανείς ένα μόνο τρόφιμο για την αύξηση του βάρους του, καθώς οι παράγοντες που προκαλούν υπερβαρότητα και παχυσαρκία είναι πολλοί .

 

2.Η Ζάχαρη ευθύνεται για την τερηδόνα.

Η τερηδόνα προκαλείται κυρίως από βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα μας τα οποία τρέφονται από σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες! Ασφαλώς η κατανάλωση ζάχαρης, ειδικότερα στα ποτά, σε συνδυασμό με την ελλειπή φροντίδα των δοντιών, μπορεί να τροφοδοτήσει τα βακτήρια, όπως και η κατανάλωση ψωμιού, κράκερς, αποξηραμένων φρούτων, καθώς όλα αυτά περιέχουν σάκχαρα.

 

3.Η μαύρη ζάχαρη είναι διαίτης

Ένας διατροφικός μύθος, πολύ καλά εδραιωμένος, είναι πως η καστανή ή μαύρη ζάχαρη αποτελούν «διαιτητικές» εναλλακτικές της ζάχαρης. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει καθώς η λευκή με την καστανή και τη μαύρη ζάχαρη έχουν ίδια ακριβώς θερμιδική αξία, και το μόνο στο οποίο διαφέρουν είναι η διαδικασία επεξεργασίας τους, καθώς η σκουρόχρωμη ζάχαρη περιέχει υπολείμματα μελάσσας.

 

4.Η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης από υγιείς ανθρώπους δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως μπορεί να προκαλέσει από μόνη της εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, καθώς ο διαβήτης είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που εμπλέκει πολλούς παράγοντες (κληρονομικότητα, παχυσαρκία, γενικότερα κακή διατροφή, ηλικία, κάπνισμα, καθιστική ζωή κτλ)