Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία η ανάπτυξη του οργανισμού πραγματοποιείται σε ρυθμούς πυρετώδεις. Ειδικά κατά την προσχολική ηλικία (<5 έτη) όπως και από την περίοδο της προεφηβείας (μετά τα 9-10 έτη ζωής) και μέχρι την ενηλικίωση, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εντονότεροι. Είναι εύκολα κατανοητό πως το διάστημα αυτό που το ανθρώπινο σώμα αλλάζει και διαπλάθεται οι απαιτήσεις του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες.

 

Παράλληλα, οι αυξημένες αυτές απαιτήσεις ενισχύουν τον κίνδυνο πιθανών ελλείψεων που μπορούν να στερήσουν από το παιδί την ανάπτυξή του στα βέλτιστα δυνατά επίπεδα.

Για αυτό το λόγο η διατροφή των παιδιών στις ηλικίες αυτές αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σωματική αλλά και πνευματική υγεία όχι μόνο κατά την παιδική ηλικία αλλά και μετέπειτα, στην ενήλικο ζωή.

 

Παράλληλα, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών από την παιδική ηλικία αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, καθώς από πολύ μικρή ηλικία διαμορφώνονται οι διατροφικές αντιλήψεις που μας ακολουθούν στην πορεία της ζωής μας. Δε θα πρέπει εξάλλου να παραβλέψουμε το γεγονός πως η γαλούχηση των παιδιών σε υγιεινά πρότυπα διατροφής είτε μέσα από το σπίτι είτε στο σχολικό περιβάλλον, δύναται να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, μιας νόσου μάστιγας των σύγχρονων κοινωνιών με ιδιαιτέρως δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών.