Πρόσφατα συντάχθηκαν και κυκλοφόρησαν ευρέως από το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, οι «Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί», ένα πολύτιμο, ευανάγνωστο και εύληπτο εργαλείο, για την ορθή διατροφική καθοδήγηση κάθε ενδιαφερόμενου. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η συντακτική επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου: «Στόχος των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, αξιοποιώντας τη διατροφική μας παράδοση και στηριζόμενοι ταυτόχρονα στη σύγχρονη επιστημονική γνώση.»

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τους διατροφικούς οδηγούς που αφορούν στη διατροφή παιδιών και εφήβων:

Διατροφικοί οδηγοί για βρέφη, παιδιά και εφήβους

 

http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?Page=diatrofikoi-odigoi-paidia

Το διατροφικό πλάνο στο σχήμα που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, απεικονίζει συνοπτικά τα βασικά σημεία προσοχής στη διατροφή ενός ανήλικου: Άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών, περιορισμός κόκκινου κρέατος και αντικατάστασή του με ψάρι ή θαλασσινά, κατανάλωση αυγών ως μια ιδιαίτερα θρεπτική πηγή πρωτεΐνης, όσπρια σε εβδομαδιαία βάση, χρήση ελαιολάδου έναντι άλλων πηγών λίπους, περιορισμός επιβλαβών σνακ και γλυκισμάτων πλούσιων σε ζάχαρη ή/και αλάτι αλλά και ο σημαντικός ρόλος της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα του παιδιού.

Αξίζει να επισημανθεί, η αξία της αυξημένης κατανάλωσης θαλασσινών και ψαριών στην παιδική –και φυσικά, όχι μόνο- ηλικία, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος και εντατικής μελέτης από τους επιστήμονες της διατροφής τα τελευταία χρόνια καθώς έχει διαπιστωθεί ο ευεργετικός τους ρόλος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της ευφυΐας των παιδιών, από την εμβρυική ηλικία ακόμα (περίοδος κυήσεως).

Παράλληλα, ο διατροφικός οδηγός επισημαίνει τη σημασία των οικογενειακών γευμάτων, σε ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς εξωγενείς παράγοντες απόσπασης προσοχής στο τραπέζι. Ας μην ξεχνάμε, πως η εδραίωση διατροφικών συμπεριφορών ξεκινά από την παιδική ηλικία και η παροχή ενός υγιεινού γεύματος σε ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον, παρουσία των γονέων σε ρόλο προτύπου αποτυπώνεται και λειτουργεί ως θετικό μήνυμα στον παιδικό εγκέφαλο.