Συχνά ακούμε τις εκφράσεις «σώμα μήλο» ή «σώμα αχλάδι». Οι δύο αυτές έννοιες εφευρέθηκαν για να αποδώσουν τους διαφορετικούς σωματότυπους αναλογικά με την κατανομή του λίπους στο σώμα. Είναι πλέον γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το «σώμα μήλο» , οι σωματότυποι δηλαδή με αυξημένη περιφέρεια μέσης, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών.

Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως η μέτρηση της περιφέρειας μέσης αποτελεί τον «καθρέπτη» του ενδοκοιλιακού λίπους στο σώμα μας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως τα ελληνόπουλα δυστυχώς κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις σε αυξημένη περιφέρεια μέσης παγκοσμίως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και παιδιάτρους καθώς αυξημένη περιφέρεια μέσης τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης μεταβολικών νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα με ηλικία εμφάνισης ακόμη και αρκετά νωρίς στη ζωή. Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο παιδιά και έφηβοι με αυξημένη περιφέρεια μέσης ή όπως αλλιώς ονομάζεται «κεντρικού τύπου παχυσαρκία» να παρουσιάζουν αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα ή διαταραχές στο μεταβολισμό της γλυκόζης (ινσουλινοαντίσταση).

Ακριβώς επειδή το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται να λαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, διαμορφώθηκαν πέραν των κλασικών καμπυλών ανάπτυξης βάρους, ύψους και Δείκτη Μάζας Σώματος, καμπύλες ανάπτυξης για την περιφέρεια μέσης. Οι καμπύλες αυτές αφορούν στον ελληνικό πληθυσμό και αποτελούν ένα αξιόπιστο εργαλείο όσον αφορά την προδιάθεση και τον αυξημένο κίνδυνο παιδιών για μεταβολικά νοσήματα.

Δείτε τις καμπύλες εδώ.